top of page

Al wie vanaf oktober 2017 een voorlopig rijbewijs behaalde, moet 6 tot 9 maanden na het behalen van zijn of haar definitief rijbewijs B een terugkommoment volgen.

 

Het terugkommoment bestaat uit een opleiding van vier uur en is bedoeld om de rijvaardigheid bij te schaven. Jonge, onervaren automobilisten lopen een verhoogd risico op verkeersongevallen. Om het aantal in te dijken werd door de Vlaamse overheid het verplicht terugkommoment in het leven geroepen.

 

 


Terugkommoment

€ 120

Inhoud

My__generation_drive.jpg

- 30min Inleiding

- 2u praktische oefeneningen: afleidingsoefening, stopoefening & slalomoefening

- 1,5u groepsgesprek over veilig verkeer

Inschrijven

 • Hoe weet ik of ik het terugkommoment moet volgen?
  Je bent verplicht om een terugkommoment te volgen als je een voorlopig rijbewijs gekregen hebt vanaf 1 oktober 2017, tenzij je al een voorlopig had van voor 1 oktober 2017 en je dit nadien enkel omruilde omdat er een tweede of nieuwe begeleider op vermeld werd, omdat het beschadigd was, omdat je het verloren had of omdat je foto niet meer gelijkend was. -Je krijgt een uitnodigingsbrief van de Vlaamse Overheid om in te schrijven. Daarop kan een inschrijvingstermijn aangeduid staan die afwijkt van de 6 tot 9 maanden-regel. Deze uitzonderingstermijn is dan geldig voor jou persoonlijk. - Je kreeg een voorlopig rijbewijs vanaf 1 oktober 2017: wel terugkommoment. Je kreeg enkel een voorlopig rijbewijs voor 1 oktober 2017: geen terugkommoment. - Je kreeg een voorlopig rijbewijs (18M of 36M) voor 1 oktober 2017 en wisselde dit om naar een ander voorlopig rijbewijs (18M of 36M) vanaf 1 oktober 2017: wel terugkommoment. - Je kreeg een voorlopig rijbewijs (18M of 36M) voor 1 oktober 2017 en liet daar een andere of extra begeleider op vermelden vanaf 1 oktober 2017: geen terugkommoment. - Je kreeg een voorlopig rijbewijs (18M of 36M) voor 1 oktober 2017 en je kreeg een duplicaat vanaf 1 oktober 2017 omwille van verlies of beschadiging of een nieuwe foto: geen terugkommoment.
 • Waarom moet ik een terugkommoment volgen?
  Het terugkommoment is door de Vlaamse Overheid in het traject van rijopleiding opgenomen naar Oostenrijks voorbeeld. In Oostenrijk zijn de auto-ongevallen met jongeren drastisch afgenomen sinds de invoering van het terugkommoment. Daar duurt een terugkommoment meerdere dagen en kost het meer dan 1500 euro. Het terugkommoment past binnen de visie van het LOVE-principe: Leren – Oefenen – Vervolmaken – Eeuwig leren. Een rijbewijs behalen is geen garantie op levenslang veilig rijden. De overheid wil ook na het behalen van een rijbewijs via bewustwordingscampagnes en opleidingen er alles aan doen om de kans op slachtoffers in het verkeer zo klein mogelijk te maken. Jongeren blijken meest betrokken te zijn in ongevallen tussen de 6e en de 9e maand na het behalen van een rijbewijs. Het terugkommoment is dus statistisch gezien een uitgelezen moment om aan bewustwording te werken, ook al hoorde je enkele maanden geleden van een examinator dat je goed genoeg kan rijden om de toelating te krijgen om alleen met de auto het verkeer in te gaan.
 • Hoe lang duurt het terugkommoment?
  Het terugkommoment is een opleiding van 4 uur. Er is een kennismakingsgesprek van een half uur, voor de praktijkoefeningen op het terrein wordt 2 uur voorzien en het afsluitend groepsgesprek duurt anderhalf uur. Zorg dat je tijdig aanwezig bent om zeker te zijn dat je kan deelnemen!
 • Waar kan ik het terugkommoment volgen?
  Rijschool Drongen Drives werkt voorh het terugkommoment samen met My Generation Drive op de site van Flanders Expo te Gent. Deze locatie is makkelijk te bereiken via de autosnelweg maar ook met trein en tram. Van aan het Gentse Sint-Pietersstation kan je met Tram 1 tot vlak aan onze locatie rijden. Ook kandidaten uit andere provincies zijn welkom in Gent. Als Gent te ver is voor jou kan je ook terecht in de andere Vlaamse provincies. De lijst van de aanbieders vind je hier terug op de website van de Vlaamse Overheid.
 • Hoeveel kost het terugkommoment?
  Het terugkommoment kost € 102 euro. Je betaalt dit bedrag bij de inschrijving. Als je het terugkommoment te laat volgt betaal je 51 euro extra voor de eerste 2 maanden dat je te laat bent. Wij dienen dit extra bedrag dan door te storten aan de Vlaamse Overheid. Te laat wil zeggen: niet tussen de 6e en de 9e maand na het behalen van je rijbewijs maar later. Als je langer dan 11 maanden wacht om in te schrijven kan je vervolgd worden of kunnen de boetes nog hoger oplopen tot maximaal 4000 euro.
 • Waar kan ik inschrijven voor het terugkommoment?
  Rijschool Drongen Drives werkt voor het terugkommoment samen met My Generation Drive. Je kan voor het terugkommoment in Gent inschrijven via deze link . Als je graag een terugkommoment wil volgen buiten Oost-Vlaanderen kan je op deze pagina van de Vlaamse Overheid ook andere aanbieders terugvinden.
 • Krijg ik na het terugkommoment een attest of getuigschrift?
  Je krijgt aan het einde van het terugkommoment een getuigschrift of attest dat bewijst dat je het terugkommoment gevolgd hebt. Dit moet je niet bij je hebben als je met de auto rijdt. Je moet dit ook niet afgeven op het gemeentehuis of stadhuis. De Vlaamse Overheid controleert of je het terugkommoment tijdig gevolgd hebt aan de hand van je inschrijving en je aanwezigheid (handtekening bij aanvang en op het einde).
 • Wanneer moet ik het terugkommoment volgen?
  Als je verplicht bent om het terugkommoment te volgen moet je dit doen tussen de 6e en de 9e maand na het behalen van je definitief rijbewijs. Het is mogelijk dat je een uitnodigingsbrief krijgt van de Vlaamse Overheid die jou een langere termijn biedt. Dan geldt voor jou deze termijn.

Veelgestelde vragen

Rijschool Drongen Drives is partner van het Oost-Vlaamse initiatief 'My Generation Drive' dat de terugkommomenten organiseert voor de omgeving Oost-Vlaanderen. Inschrijven kan via het platform van My Generation drive door te klikken op knop.

bottom of page